Cetatea Taraneasca Saschiz

Cetatea Tărănească Saschiz a rămas până în ziua de astăzi un punct de vizitare reprezentativ pentru localitatea Saschiz. Construită în secolul al XIV lea, cetatea a fost ridicată în scopul protejării locuitorilor de aici și din localitățile învecinate de invadatori.

Spre deosebire de celelalte cetăți construite în apropiere, care se află în jurul așezării, Cetatea Saschiz a fost realizată în stil german, fiind operă comunității germane de aici.

Potrivit unei inscripții aflate pe zidul din partea de nord-vest a cetății, construcția a început în jurul anului 1347, realizată în stilul trecerii de la perioadă românică la cea gotică, fiind finalizată la sfârșitul secolul al XIV lea.

Potrivit istoricilor, Cetatea de la Sanschiz a fost ridicată pe ruinele unei foste fortificații române și avea rolul de a păzi drumul care legă Rupea de Sighișoara. Patru turnuri de colț și două de poartă au fost înserate în zidul de incintă, ce are aproximativ 7-9 metri în înălțime. Organizarea comunității în construcția fortificației și interesul pentru pacea comunității sunt reprezentate de cele patru turnuri:Turnul Voievodal, Turnul Preotului, Turnul Porții, Turnul Scoalei, Turnul Muniției siTurnul de Pază.

Cetatea are o construcție deosebită, acoperișul este realizat într-o singură pantă, iar gurile de tragere erau prevăzute cu grinzi din lemn care puțeau fi rotite, pentru a îmbunătății tragerile.

Lungimea cetății este de 92 de metri și lățimea de 53 de metri, formă acesteia fiind ovală. Fostele ziduri de apărare din componența cetății mai pot fi observate și astăzi din partea de est a cetății. Curtea cetății era îmbogățită de două iazuri și de o fântână care avea adâncimea de 60-70 de metri. Se spune că fântână din incintă cetății este o cale de legătură între această și centrul localității Saschiz.

Potrivit legendei localnicilor, celor care spun ” Noapte buna” sau ” La revedere” Cetății li se răspunde cu un salut format din 6 sau 7 silabe.