Biserica Sfantul Stefan UNESCO

BISERICA EVANGHELICA DIN SASCHIZ - MONUMENT UNESCO

Program de vizitare: Luni, Joi, Vineri, Sambata, Duminica: orele 10-18                              

                                Marti și Miercuri INCHIS

Tarif: 10 RON adulti

         6 RON copii

Persoana de contact 

Tel. 0744179039

A fost construită în 1492 și terminată în 1525,pe ruinele unei biserici romanice și a alteia în stil gotic cistercian. A fost închinată regelui Ștefan al Ungariei, motiv pentru care îi poartă hramul. De altfel, poartă și œhramul” patrimoniului UNESCO încă din 1999.

Construită cu o singură navă și cu un cor lung,este înconjurată de 22 de contraforturi, pe care se sprijină 23 de arcuri. Fortificațiile se regăsesc în podul bisericii, unde se află și grilajele de unde se turna smoală încinsă pe cei ce reușeau să treacă de zidurile fortificației și nu știau parolă a€” œveniti în peace”.

Se poate urcă la orga și în podul fortificat, singură interdicție fiind turnul, fix piesă derezistenta.De afara seamănă cu Turnul Ceasului din Sighișoara, fiind și o atracție care deosebește Saschizul de cetățile-i vecine.

 

Clopotnița/turnul de aparare a fost construit din piatră și cărămidă, înălțat la 10m de sacristia bisericii, având acoperișul îmbrăcat în țiglă smălțuita și colorată. În 1677,după ridicarea Turnului cu Ceas din Sighișoara,a fost transformat în clopotnița și de atunci și-a păstrat înfățișarea actuală.

La una dintre ferestrele turnului se zărește Bogdan,care ține un clopot în mână și acompania pe vremuri,din sfert în sfert de oră, bătăile ceasului.

Orga a fost adusă din Brașov în 1788,fiind în top 10 cele mai mari orgi din Transilvania, iar altarul baroc a fost a€œimportat” din Viena în 1735.În sacristie se află o cristelniță datând din 1709 a€“ printre puținele care mi-au plăcut din cele văzute până acum.

Biserică nu este foartă bogată în ornamente, e destul de simplă față de altele văzute în zonă. Stranele și galeriile erau odată pictate cu motive florale transilvănene,acoperite apoi de calvini.